FAQ

Je pravda, že kosti jsou pro psy nebezpečné? 

Kosti jsou důležitou součástí psího jídelníčku. Důležité je však zmínit, že se vždy musí jednat o syrové kosti – těm je trávicí trakt psa přizpůsoben a nehrozí jeho poranění. Má tzv. jehlový reflex – při kontaktu s ostrým předmětem se spustí kontrakce střeva a ta posune kost dál do střev. Pokud je ale pes krmen jednostranně, může tento efekt vymizet. Naopak tepelně upravené kosti dokážou být velkým nebezpečím, protože se rády štěpí na malé, ostré úlomky, které dokážou nadělat v břiše psa pořádnou paseku.

 

Syrové maso je prý zdrojem nemocí a parazitů?

Stejně jako je trávení psa přizpůsobeno kostem, je stavěné i ke zpracování syrového masa. Díky trávicím enzymům a extrémně kyselému pH v žaludku jsou zničené veškeré potenciální zárodky i paraziti. Pokud se navíc držíme určitých pravidel: odebírání masa z kontrolovaných zdrojů, vhodné skladování a rozmrazování, eliminujeme veškerá rizika na minimum.

S BARFem nedokážeme psovi poskytnout výživnou a vyváženou stravu

Opak je pravdou! Pokud se zamyslíme nad výživností BARFu, musíme vzít v potaz, že suroviny v misce neprošly tepelnou úpravou a zachovávají si všechny své živiny. 

 

Proč jsou pro mého psa ovoce a zelenina důležité?

Zelenina a ovoce poskytuje sacharidy, které lze použít jako zdroj energie, vlákninu na podporu vitaminu K a zdraví tlustého střeva. Níže uvádíme přínosy vybraných surovin.

  • Hrášek je bohatý na vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6), vitamín C, E, A. V jednom šálku hrášku najdete 44 % vitamínu K. Dále je v něm kyselina listová, hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek, měď, molybden a plno bílkovin.

  • Jablka V první řadě obsahují řadu látek prospěšných našemu zdraví. Z minerálů sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, zinek nebo mangan, z vitamínů vitamín C, D, E, B6, B12, beta karoten, riboflavin, niacin nebo thiamin.

  • Červená řepa  obsahuje důležité stopové prvky, jako je měď, mangan, zinek, selen, rubidium a cesium, vitamíny B1, B2, B3 a B6, dále kyselinu listovou, betakaroten, cholin a biotin – společně jsou výbornou výživou pro nervy, pomáhají celé nervové soustavě a sliznicím.

  • Sladké brambory = batáty obsahují hodně manganu, draslíku, železa, vitaminu B6 a jsou bohatým zdrojem vlákniny. Najdete v nich také hodně pektinu (rozpustné vlákniny).

  • Ledový salát  obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B (včetně B9 = kyseliny listové), dále pak vitamíny C, E a K (ten je důležitý pro tvorbu kostí a správnou krevní srážlivost). Z dalších látek v něm najdeme sodík, draslík a železo.

  • Špenát obsahuje velký podíl vody (téměř 92 g na 100 g), jen velmi málo sacharidů a tuků, malé množství bílkovin a vlákniny (2,6 g na 100 g). Je také bohatý na kyselinu listovou (vitamín B9), vitamín K. Obsahuje také vitamín C, betakaroten, další vitamíny skupiny B (B1 a B2), draslík a vápník.

  • Hrušky Obsahují sodík, draslík, měď, zinek, vápník či fosfor a neutralizují a z těla poté vylučují těžké kovy a jedovaté látky, jako je olovo, rtuť nebo kadmium. Jsou rovněž velice bohaté na kyselinu listovou (ta je důležitá pro růst a krvetvorbu) a vitamín C (ten je výborný pro imunitní systém).

  • Mrkev je zdrojem beta-karotenu a vlákniny. Je také dobrým zdrojem antioxidantů. Obsahuje vitamín A, C, K, B8, kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan.

  • Brokolice je bohatá na vitamin C, (beta-karoten - provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru a vlákninu.

  • Okurka obsahuje vitaminy A, B a C a  důležité minerály, jako je draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík. Zelené plody jsou nadto z více než 90 procent tvořeny vodou a díky tomu podporují dostatečnou hydrataci.

  • Polníček obsahuje vitamín C, E, B, provitamín A, kyselinu listovou a spoustu hořčíku a železo. Zlepšuje činnost srdce a obranyschopnost.

  • Cuketa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, působí na zrak, posiluje svaly a srdce, odbourává stres, zlepšuje činnost mozku. Kromě vitamínů A, B a C obsahuje ještě karoteny, vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor.

  • Dýně Je bohatá na hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlor, železo, zinek, fosfor, vitamin A, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny.